18 September 2021

Yangi parhez modalaridan ehtiyot bo'ling: vitamin va minerallar bilan boyitilgan sun'iy shirinliklar

Oxirgi statistik ma'lumotlarga ko'ra, amerikalik kattalarning qariyb 40 foizi, o'smirlarning 18 foizidan ko'prog'i va bolalarning deyarli 14 foizi nafaqat ortiqcha vazn, balki semirib ketgan, shuningdek, qayta ishlangan ovqatlar va shirin ichimliklar harakatlantiruvchi omillardir.

Afsuski, ko'p odamlar sun'iy shakldagi ovqatlar kaloriyalarni kamaytiradigan sog'lom tanlov deb o'ylashda adashishadi. Bu umuman unday emas.

Yillar mobaynida tobora ortib borayotgan tadqiqotlar shuni ko'rsatdiki, sun'iy tatlandırıcılar semirish va 2 -toifa diabet xavfini oshiradi, ehtimol shakarga qaraganda ko'proq. So'nggi misol - 2018 yilda San -Diyegodagi eksperimental biologiya konferentsiyasida taqdim etilgan hayvonlarni o'rganish.

Turli xil tatlandırıcılar organizmda oziq -ovqat mahsulotlarini ishlatish va saqlashga qanday ta'sir qilishini va ular qon tomirlarining ishiga qanday ta'sir qilishini ko'rib chiqadi. Shakar va sun'iy tatlandırıcılar turli yo'llar bilan bo'lsa -da, tartibsizliklarni keltirib chiqarishi aniqlandi.


Uch hafta davomida sun'iy tatlandırıcılar (aspartam yoki asesulfam kaliy) yoki shakar (glyukoza yoki fruktoza) ko'p bo'lgan parhezdan so'ng, barcha guruhlarda nojo'ya ta'sirlar qayd etildi. Hammasida qon lipidlari (yog'lari) ko'paygan, lekin hayvonlarning qonida sun'iy tatlandırıcılar ham to'plangan, bu esa qon tomirlari shilliq qavatiga jiddiy zarar etkazgan.

Eng yangi moda: ozuqa moddalariga boy sun'iy tatlandırıcılar

Bunday dalillarga qaramay, sun'iy tatlandırıcı bozori o'sishda davom etmoqda. Food Navigator ma'lumotlariga ko'ra, Merisant 2019 yil yanvar oyining oxirida faqat Amazonda kaloriyasiz shirin shakarli yangi shirinlikni ishga tushirdi, shuningdek vitaminlar va minerallar bilan boyitilgan sun'iy tatlandırıcılarning yangi turini yaratdi.

Quvvatli tatlandırıcılar Equal Plus brendi ostida sotiladi va uchta ta'mda mavjud: S vitamini va rux, B3, B5 va B12 vitaminlari, yoki S va E vitaminlari. Mahsulotlar bu ozuqa moddalarining "yaxshi manbai" sifatida e'lon qilinadi. bir paket vitamin va minerallar uchun tavsiya etilgan kundalik ruxsatnomaning 10 foizini beradi

Nol kaloriyali tatlandırıcılarning metabolik ta'siri

Shuni tushunish kerakki, sun'iy tatlandırıcılarda kaloriya yo'q (yoki juda kam), ular hali ham metabolik faol. 2016 yilda chop etilgan "Oziqlantiruvchi bo'lmagan tatlandırıcılarning metabolik ta'siri" maqolasida tushuntirilgandek, ko'plab tadqiqotlar ularni semirib ketish, insulin qarshiligi, 2-toifa diabet va metabolik sindrom xavfi bilan bog'liq. Ushbu maqolada sun'iy tatlandırıcılar metabolik disfunktsiyaga yordam beradigan uchta mexanizm keltirilgan:

Ular glyukoza nazorati va energiya gomeostaziga hissa qo'shadigan shartli reflekslarni buzadi.

Ular ichak mikroflorasini yo'q qiladi va glyukoza intoleransiga olib keladi

Ular ovqat hazm qilish tizimida ifodalangan shirin ta'mli retseptorlari bilan o'zaro ta'sir qiladi, ular glyukoza so'rilishida ishtirok etadi va insulin sekretsiyasini tetiklaydi.

Tilingizdagi shirin ta'mli kurtaklardan tashqari, ichaklaringizda shirin ta'mga javoban signal beruvchi molekulalarni qon oqimiga chiqaradigan va oshqozon osti bezini glyukozaning ko'tarilishiga tayyorgarlik ko'rish uchun insulin chiqarishga majbur qiladiganlar ham bor. agar siz shakar iste'mol qilsangiz).

Sun'iy tatlandırıcılar ichak bakteriyalari uchun toksikdir

Sun'iy tatlandırıcılar, shuningdek, ichak mikrobiomasiga shakarga qaraganda sezilarli darajada farq qiladi. Shakar zararli mikroblarni oziqlantirgani uchun zararli bo'lsa -da, sun'iy tatlandırıcılar bundan ham battarroqdir, chunki ular asosan ichak bakteriyalari uchun toksikdir.

2008 yildagi tadqiqotda, sukraloza (Splenda) ichak bakteriyalarini 50 foizga kamaytirdi, ayniqsa sog'liq uchun foydali bo'lganlarga qaratilgan. Ichak mikrobiomasiga salbiy ta'sir qilish uchun Splendaning ettita kichik paketlari etarli bo'lishi mumkin.

Ichakning buzilgan mikrobiomalari bilan bog'liq ko'plab yon ta'sirlardan tashqari, sukralozaning boshqa sog'liqqa ta'siri ham bor. Tadqiqotlar tanlovi uchun qarang: Splenda yon ta'siri haqidagi hayratlanarli ma'lumotlarni ochib bering, unda sun'iy tatlandırıcılar kilogramm ortishi va metabolik buzilishlar bilan bog'liq bo'lgan tadqiqotlarning uzun ro'yxati mavjud.

Yaqinda o'tkazilgan tadqiqotlar ushbu topilmalarni tasdiqladi va kengaytirdi, bu shuni ko'rsatadiki, hozirda tasdiqlangan barcha sun'iy tatlandırıcılar ichak mikrobiomasini buzadi. 2018 yil oktyabr oyida "Molekulalar" jurnalida chop etilgan hayvonlarni o'rganish shuni ko'rsatdiki, aspartam, saxaroza, saxarin, neotam, Advantam va asesulfam kaliy-K DNKning shikastlanishiga olib keladi va ichak bakteriyalarining normal va sog'lom faoliyatiga to'sqinlik qiladi.

Olti turdagi sun'iy tatlandırıcılar ichak bakteriyalari uchun toksik ekanligi aniqlangan bo'lsa -da, ular keltiradigan zarar turi va miqdorida individual farqlar mavjud:

Saxarin sitotoksik va genotoksik ta'sir ko'rsatadigan, ya'ni hujayralarga toksik ta'sir ko'rsatadigan va hujayradagi genetik ma'lumotlarga zarar etkazadigan (mutatsiyaga olib kelishi mumkin bo'lgan) eng katta zarar etkazdi.

Neotam sichqonlarda metabolik buzilishlarni keltirib chiqardi, shuningdek, bir nechta yog 'kislotalari, lipidlar va xolesterin kontsentratsiyasini oshirdi. Bu tatlandırıcı yordamida bir nechta ichak genlari ham kamayadi.

Aspartam va asesulfam kaliy -K - ikkinchisi odatda sport qo'shimchalarida uchraydi, DNKning shikastlanishiga olib keladi.

Sun'iy tatlandırıcılar mushaklarning parchalanishiga olib kelishi mumkin

Maqolaning boshida aytib o'tilgan boshqa so'nggi tadqiqotlar shuni ko'rsatdiki, qon tomirlariga zarar etkazish, semirish va 2 -toifa diabet xavfini oshirishdan tashqari, sun'iy tatlandırıcılar ham mushaklarning parchalanishiga olib keladi.

Bosh muallif va f.f.d. Brayan Xoffman, Market universiteti va Viskonsin tibbiyot kolleji biotibbiyot injeneriyasi dotsenti tushuntirganidek: «[Sun'iy] tatlandırıcılar tanani aldashadi.

Qachonki tanangiz normal ishlashi uchun ozgina shakar kerak bo'lsa, kerakli energiyani olmaganda, u boshqa joydan manbani topishi mumkin. Mushaklar mana shunday muqobil manbalardan biridir.

Oziq -ovqat nevrologiyasi - mukofotlar va sun'iy tatlandırıcılar sizning tanangizni qanday qilib ko'proq ovqat eyishga undaydi

2010 yilda Yelning biologiya va tibbiyot jurnalida chop etilgan maqolada, ayniqsa, mukofotga sazovor bo'lgan oziq-ovqat nevrologiyasi nuqtai nazaridan shakarga bo'lgan ishtiyoqning neyrobiologiyasi va sun'iy tatlandırıcılar ta'siriga bag'ishlangan. Ushbu maqolada tushuntirilganidek:

"Ovqatni mukofotlash ikki shoxchadan iborat: sezuvchanlik va so'rilishdan keyin ... Absorbsiyadan keyingi komponent oziq -ovqat mahsulotlarining metabolik mahsulotlariga bog'liq ... Bu bosqichning ta'siri mexanik to'yinganlik bilan bog'liq bo'lmagan neyronlarning ijobiy va salbiy signallarini o'z ichiga oladi.

O'rtacha konsentratsiyali ozuqa moddalari uchun kalamushlar "soxtalashtirish" emas, balki muntazam ovqatlanish bilan bog'liq ovqatni afzal ko'rishni o'rgandilar.

Biroq, kalamushlar yuqori konsentratsiyali ozuqa moddalari ishlatilsa, hech qanday afzallik bermagan. Gipotalamus ovqatdan so'ng mukofotga vositachilik qildi. Gipotalamus energiyani, osmotik muvozanatni va ovqatlanish tartibini tartibga solish uchun turli xil neyropeptidlarni ajratadi ... Sun'iy tatlandırıcılar oziq -ovqat mukofotlash yo'llarini tabiiylar singari faollashtirmasligini isbotlovchi dalillar ko'paymoqda.

"Diet" ichimliklar insult va infarkt xavfining oshishi bilan bog'liq

Tegishli yangiliklarda, Amerika Yurak Assotsiatsiyasi (AHA) tomonidan o'tkazilgan yaqinda o'tkazilgan kuzatuv tadqiqotlari shuni ko'rsatdiki, haftada bir yoki bir nechta "parhezli" ichimliklar ichish bilan solishtirganda, kuniga ikki yoki undan ortiq sun'iy shakldagi ichimliklar insult, yurak xuruji va erta rivojlanish xavfini oshiradi. ayollarda o'lim. 50 yoshdan oshganlar mos ravishda 23, 29 va 16 foizga.

Ayniqsa, yurak xastaligi bo'lmagan, semirib ketgan va / yoki afroamerikalik ayollar xavfi yuqori. Tadqiqotda 81-700 dan ortiq ayollar ishtirok etdi Ayollar salomatligi tashabbusi kuzatuv tadqiqotlari, 50-79 yoshdagi postmenopozal davrdagi 93680 ga yaqin ayollarning sog'lig'ini uzunlamasına o'rganish.

O'rtacha kuzatuv davri 12 yilga yaqin edi. Mualliflarning fikriga ko'ra:

"Qatnashuvchilarning ko'pchiligi (64,1 foiz) kamdan -kam hollarda (hech qachon yoki haftasiga <1) [sun'iy ravishda tatlandırılmış] PPIni faqat 5,1 foizi kuniga ≥2 PPI iste'mol qilgan.

Ko'p o'lchovli tahlilda, hech qachon yoki kamdan -kam iste'mol qilmaganlarga qaraganda ko'proq PPI iste'mol qilganlar, bir nechta kovaryatlarni tekshirgandan so'ng, barcha so'nggi nuqtalarning (gemorragik insultdan tashqari) paydo bo'lish ehtimoli ancha yuqori bo'lgan.

Tuzatilgan modellar shuni ko'rsatdiki, xavf nisbati ... barcha zarbalar uchun 1,23; Ishemik insult uchun 1,31; Koronar arter kasalligi uchun 1.29; va o'limning barcha sabablari uchun 1,16.

Yurak -qon tomir kasalliklari yoki qandli diabetga chalingan ayollarda PPIni yuqori iste'mol qilish kichik arteriya okklyuziyasi bilan ishemik insult xavfining ikki barobar ko'payishi bilan bog'liq edi ... Yuqori PPI iste'moli ayollarda ishemik insult xavfining sezilarli oshishi bilan bog'liq edi tana massasi indeksi ≥30 bilan ... "

Birgalikdagi tahririyat maqolasida «Sun'iy tatlandırıcılar. Haqiqiy xavflar ”, Mayami universiteti nevrologiya kafedrasi ilmiy yordamchisi Xanna Gardener va doktor Mitchell Elkind ozuqaviy bo'lmagan shirin ichimliklar o'rniga toza suv ichishni taklif qilishadi, chunki bu kaloriya miqdori past bo'lgan eng xavfsiz va sog'lom ichimlikdir.

Agar lazzatlanishni xohlasangiz, mineral suvga yangi limon yoki ohak siqib qo'ying. Qachonki pishirish, pishirish yoki ichish paytida sizga ozgina shirinlik kerak bo'lsa, o'z tanlovingizga e'tibor bering.

Sog'lom shakar o'rnini bosuvchi moddalar

Ikkita eng yaxshi shakar o'rnini bosuvchi - Stevia va Lo Xan Guo (shuningdek, Lo Xan Guo deb yozilgan). Stevia, Janubiy Amerikadagi steviya o'simlikining barglaridan olingan juda shirin o't, qo'shimcha sifatida sotiladi. Bu tabiiy shaklda mutlaqo xavfsizdir va ko'pchilik taom va ichimliklarni shirin qilish uchun ishlatilishi mumkin.

Lo Xan Guo steviyaga o'xshaydi, lekin bu mening shaxsiy sevimlim. Men Lakanto brendining vanil hididan foydalanaman va bu haqiqiy noziklik. Li Xan mevasi asrlar davomida tatlandırıcı sifatida ishlatilgan va shakardan qariyb 200 marta shirinroq.

Uchinchi variant - dekstroz deb ham ataladigan sof glyukozadan foydalanish. Glyukoza saxaroza shirinligining 70 foizini tashkil qiladi, shuning uchun sizga shunga o'xshash shirinlik uchun bir oz ko'proq kerak bo'ladi, shuning uchun u oddiy shakarga qaraganda biroz qimmatroq.

Ammo bu sog'liq uchun foydalidir, chunki tarkibida fruktoza yo'q. Fruktozadan farqli o'laroq, glyukoza to'g'ridan -to'g'ri tanangizning har bir hujayrasida ishlatilishi mumkin va bu shakarga qaraganda ancha xavfsizroqdir.

Manba: medalternativa.info - Tabiiy salomatlik tushunchasi.

Saytda ko'rsatilgan ma'lumot tashxiz qo'yish, davolash muolajasi berish
uchun foydalana olinmaydi va shifokor qabulining o'rnini bosmaydi
© 2021 Kliniki24.uz. Barcha huquqlar himoyalangan.